html текст
All interests
  • All interests
  • Design
  • Food
  • Gadgets
  • Humor
  • News
  • Photo
  • Travel
  • Video
Click to see the next recommended page
Like it
Don't like
Add to Favorites

The Dairy House / Skene Catling de la Peña

Architect: Skene Catling de la Peña
Location: Hadspen Estate, Somerset, England
Landscape: Niall Hobhouse
Lighting: Claire Spellman
General Contractor: Paul Longpré Furniture, Charles Clark
Client: Niall Hobhouse
Engineer: Anthony Ward Partnership
Budget: US $668,000
Constructed Area: 253 sqm
Photographs: James Morris

The conversion of a former Dairy to a five-bedroom house with a small pool. The project sits in an 850 acre Estate in Somerset. Pragmatically the space was to be re-planned; lean-to sheds removed and an extension added to create a total of four to five bedrooms, three bathrooms, more generous circulation space with rooms of better proportions. The brief changed during the design; what was originally to be a letting property became a retreat for the Client; a place to escape the main Estate. It was to be discreet with the intervention to appear as a natural extension of the existing structure. The design set out to appear ‘un-designed’.

The design was to combine privacy and seclusion with openness to the wider landscape. The inspiration was both literal, in the stacked timber in the yard opposite, and literary, in the 18th century ‘La Petite Maison – An Architectural Seduction’, architectural treatise and erotic novella by Jean-Francois de Bastide.

The extension houses two bathrooms; everything behind the retaining wall can be flooded with water. Layered oak and laminated float glass produce an eerie, filtered light. The dematerialising effect of refraction and reflection create an aquatic underworld. The way the light moves around the house over the course of the day draws the user through it. In the morning low light floods the east with the glass acting as a prism that projects watery green lozenges over floors and walls. By midday, the sun is overhead, streaming through the roof light slot and penetrating the two-way mirror bridge giving views from the ground floor through the building. At night this is reversed, and the flames in the fireplace are visible through the floor of the landing.

The aim was to use as many local materials as possible. Estate timber is planked and dried in the storage barns in the farmyard opposite the site, and the method of drying – where raw planks are separated by spacers to allow air circulation – became the generator of the logic and aesthetic of the extension. The glass was layered in the same manner. The pieces increase in depth towards the base to reinforce a sense of weight and rustication.

Rather than demolishing and rebuilding, the sense of ‘retreat’ was to be reinforced through ‘camouflage’; the form and massing of the extension echoes and compliments the existing structure. The house was to appear unchanged from the outside, and to reveal itself on entering – against expectations. The entrance sequence was to discourage casual callers. The most private spaces became the most generous and luxurious; this was to be a building that privileges solitude.

The Construction Process:

The gable end walls were conceived of as rigid beams which span between the large steels fixed to the existing building and the bank opposite. The construction alternates interlocking layers of oak and laminated glass blocks. The extension was constructed by a local cabinet maker – Paul Longpré – used to millimetre tolerances and very fine finishes. The timber was cut and finished in his workshop two miles from the site, and the glass blocks laminated by a specialist glass worker nearby.

The oak retains the waney edge on the outside; the inside is finely sanded. Similarly, the blocks of laminated glass are left rough on the exterior, and are polished on the interior. The glass draws light through the walls to create the effect of lightweight construction internally, while the exterior appears as much heavier, rougher and rustic. The structure was built up of the prefabricated pieces on site. The glass blocks sit on rubber gaskets which in turn sit directly on the timber. A foam seal sits on the surface of the blocks to form a weatherproof movement joint, clear silicon forms a final weather seal. Pilkington donated the glass for the extension as this technique has not been used before.

Glass has been utilized in many different forms to reinforce the conceptual ‘serial unraveling’ of the house. Sensually, the laminated glass blocks form a watery barrier as structure and skin, sending refracted light around the bathing spaces allowing a sense of enclosure from, and connection to, the landscape outside. Instrument Glass, who produce lenses for scientific and military use, provided four ‘windows’ of low iron glass blocks for selected views out. Two-way mirror emulates the water in the bathing pool as a strip through the building, allowing views through two floors depending on relative light levels/the time of the day. Used at the entrance, it reflects the landscape at the approach to the house dematerializing the staircase and base of the building and making it appear transparent. It also forms a screen for the strip of light bulbs marking the main door. A pair of antique telescopes set into the two way mirrored wall construction, allow scrutiny of visitors to the house. Self-cleaning glass forms the screen to the pool, and the roof-light glazing.

1017337361_01 1017337361_01
1819068905_02 1819068905_02
1795679456_03 1795679456_03

1009939956_04 1009939956_04
1341175483_05 1341175483_05
1436779932_06 1436779932_06

1832397992_09 1832397992_09
1785413697_10 1785413697_10
631906570_11 631906570_11

501311507_12 501311507_12
2058539359_13 2058539359_13
1047798721_14 1047798721_14

1208746231_15 1208746231_15
637589964_16 637589964_16
1944045157_17 1944045157_17

1360435060_18 1360435060_18
798805881_19 798805881_19
237731515_20 237731515_20

1719128783_21 1719128783_21
124879316_22 124879316_22
1634998881_23 1634998881_23

1931748292_24 1931748292_24
869202477_25 869202477_25
1202135593_26 1202135593_26

2030611013_27 2030611013_27
1372127005_28 1372127005_28
1081198435_29 1081198435_29

1950305446_30 1950305446_30
450110470_32 450110470_32
990120554_33 990120554_33

491701550_34 491701550_34
920183303_35 920183303_35
1597363341_36 1597363341_36

289510622_37 289510622_37
612347593_38 612347593_38
1654442733_39 1654442733_39

1783774201_40 1783774201_40
2057351903_41 2057351903_41
913812289_42 913812289_42

2112219686_43 2112219686_43
1678229686_44 1678229686_44
1507881132_45 1507881132_45

1760732674_46 1760732674_46
1570393026_47 1570393026_47
705654597_48 705654597_48

1023324297_49 1023324297_49
968006230_50 968006230_50
225211714_ground-floor-plan ground floor plan
ground floor plan

40869405_first-floor-plan first floor plan
first floor plan
1822779331_south-elevation south elevation
south elevation
1865798738_north-elevation north elevation
north elevation

1161924625_section-a-a section AA
section AA

Cite: "The Dairy House / Skene Catling de la Peña" 23 Mar 2009. ArchDaily. Accessed 04 Jan 2014. <http://www.archdaily.com/?p=17142>
Читать дальше
Twitter
Одноклассники
Мой Мир

материал с archdaily.com

2

      Add

      You can create thematic collections and keep, for instance, all recipes in one place so you will never lose them.

      No images found
      Previous Next 0 / 0
      500
      • Advertisement
      • Animals
      • Architecture
      • Art
      • Auto
      • Aviation
      • Books
      • Cartoons
      • Celebrities
      • Children
      • Culture
      • Design
      • Economics
      • Education
      • Entertainment
      • Fashion
      • Fitness
      • Food
      • Gadgets
      • Games
      • Health
      • History
      • Hobby
      • Humor
      • Interior
      • Moto
      • Movies
      • Music
      • Nature
      • News
      • Photo
      • Pictures
      • Politics
      • Psychology
      • Science
      • Society
      • Sport
      • Technology
      • Travel
      • Video
      • Weapons
      • Web
      • Work
        Submit
        Valid formats are JPG, PNG, GIF.
        Not more than 5 Мb, please.
        30
        surfingbird.ru/site/
        RSS format guidelines
        500
        • Advertisement
        • Animals
        • Architecture
        • Art
        • Auto
        • Aviation
        • Books
        • Cartoons
        • Celebrities
        • Children
        • Culture
        • Design
        • Economics
        • Education
        • Entertainment
        • Fashion
        • Fitness
        • Food
        • Gadgets
        • Games
        • Health
        • History
        • Hobby
        • Humor
        • Interior
        • Moto
        • Movies
        • Music
        • Nature
        • News
        • Photo
        • Pictures
        • Politics
        • Psychology
        • Science
        • Society
        • Sport
        • Technology
        • Travel
        • Video
        • Weapons
        • Web
        • Work

          Submit

          Thank you! Wait for moderation.

          Тебе это не нравится?

          You can block the domain, tag, user or channel, and we'll stop recommend it to you. You can always unblock them in your settings.

          • nadyasolovieva
          • домен archdaily.com

          Get a link

          Спасибо, твоя жалоба принята.

          Log on to Surfingbird

          Recover
          Sign up

          or

          Welcome to Surfingbird.com!

          You'll find thousands of interesting pages, photos, and videos inside.
          Join!

          • Personal
            recommendations

          • Stash
            interesting and useful stuff

          • Anywhere,
            anytime

          Do we already know you? Login or restore the password.

          Close

          Add to collection

             

            Facebook

            Ваш профиль на рассмотрении, обновите страницу через несколько секунд

            Facebook

            К сожалению, вы не попадаете под условия акции